31 december, Het Bildt drie dagen in de schijnwerpers

Van donderdag 28 tot en met zaterdag 30 december leek de situatie op de Bildtse wegen vergelijkbaar met die rond Amsterdam tijdens spitsuur. Waar het Bildt als een rustige en één van de donkerste gebieden van Nederland te boek staat, waren de schijnwerpers na eerder in 2018, ook nu weer letterlijk op het voormalige Bildt gericht.

Na het succes van de Lucht Licht Land route uit 2018 heeft de organisatie besloten ook tussen Kerst en oudejaarsdag 2023 een verlichte boerderijenroute door het Bildt te organiseren. Het feit dat chauffeursvereniging Friesland 40 jaar en PAX Groep liefst 100 jaar geschiedenis telt maakt deze editie speciaal.

Donderdag 28 december wordt de aftrap verricht door een groep Citroen 2CV oldtimers, die opgetuigd als Franse mooie lelijke eendjes met aansluitend een lang gerekt lint aan automobilisten als eersten de verlichte boerderijenroute maken. Aan de start worden routekaarten uitgedeeld met daarop ook informatie en feitjes over de bijna dertig verlichte historische boerderijen. De deelnemende boerderijen hebben schijnbaar (wellicht door het succes van 2018) iets teweeg gebracht, want langs de route zie je veel meer locaties waar letterlijk schijnwerpers op staan gericht.

De route start dagelijks rond 19.00 uur vanaf de Koedijk op Nieuwebildtzijl en gaat via Nij Altoenae, Westhoek,  Firdgum naar Minnertsga. Bij Mooie Paal vervolgt de weg zich via Sint-Jacobiparochie naar Sint-Annaparochie. Voor de Rembrandtkerk wordt koers naar het noorden gemaakt, vanaf Nij Altoenae volgt het laatste deel van de verlichte boerderijenreis. Via de Oudebildtdijk komt de kolonne terecht op Oudebildtzijl, om vervolgens via Alde Leie het eindpunt bij Vrouwbuurstermolen te bereiken.

Het is drie dagen een feestje voor de deelnemers die de route rijden, maar ook voor de Bilkerts die zich aan het parcours vergapen aan de niet alledaagse drukte op de weg. De laatste dag is onlosmakelijk het hoogtepunt van de driedaagse evenement. Niemand langs de route kan het zijn ontgaan. De truckers, die hun (tweede) huis in kerstsferen voor de Bilkerts laten shinen, maken indruk. Andersom worden de truckers en automobilisten getrakteerd op de agrarische nachtelijke schoonheid van het Bildt. Er zijn hier en daar toeschouwers die – onder genot van een biertje – de feestvreugde verhogen en zich verwarmen met vuurkorfbranden.

Tussen de opgetuigde vrachtwagens rijden enkele bussen met gepensioneerden, die op deze manier de mogelijkheid wordt geboden om de route ook tot zich kunnen nemen. Een prachtig initiatief wat op waardering kan rekenen. Waar de stoet ook langskomt, overal gaan de handen van het publiek op elkaar, worden foto’s en filmpjes geschoten en worden de oren zo nu en dan bedekt tegen het claxonnerende (oorverdovende) kabaal. De truckers laten tot aan de horizon een lange rood verlichte streep achter zich, waarmee het licht en geluid op het Bildt weer langzaam dooft. Een prima georganiseerd evenement, wat het Bildt opnieuw op de kaart heeft gezet.

Klik hier voor bewegende beelden van de start van de vrachtauto’s
Op de website van www.ouwe-syl.nl kunt u nog meer sfeerfoto’s van Bertus vinden!

Foto’s en verslag gemaakt door Bertus Dijkstra uit Oude Bildtzijl