Verslag ‘Lopend ’t Bildt út’ door Bertus Dijkstra

’t Bildt loopt manmachtig uit voor ‘Lopend ’t Bildt út’

Bilkerts hebben een eigen taal, zijn eigenzinnig en standvastig, dat is alom bekend. Er is veel strijd gevoerd om gemeente Het Bildt met de zo kenmerkende dijken, als zelfstandige gemeente te laten voortbestaan. Helaas zonder succes, vanaf 1-1-2018 maakt het Bildt deel uit van Waadhoeke. In het kader van dit afscheid liep ‘t Bildt zaterdag 30 december manmachtig uit voor de wandeltocht ‘Lopend ’t Bildt út’. Voor de ‘laatste keer’ stond de gemeente letterlijk in figuurlijk in de schijnwerpers. Alhoewel…

In de voorverkoop werden meer dan 850 wandelkaarten verkocht, tijdens de start voor De Groate Kerk in Sint Jabik gaat de teller ruim over de 1100 heen. Op een grote opkomst had de organisatie gehoopt, “maar deuze antallen overtreffe ôns stoutste ferwachting”, zo laat Boukje van der Meer weten. Het facebook-olievlek-effect heeft vrucht afgeworpen. Stichting Lucht Licht Land 2000 is eind vorige eeuw opgericht met als doel om, d.m.v. verlichte huizen, tuinen en boerderijen, met name het mooie agrarisch ‘t Bildt voor een groot publiek in het licht te zetten. Het werd een groot succes, wat o.a. in 2005 – toen de gemeente 500 jaar bestond – werd herhaald. In 2012 is de ‘Vuur & Licht’ wandeltocht van St.Jabik naar Ouwe-Syl georganiseerd. Nu het Bildt ophoudt te bestaan, vond de stichting dit een uitgelezen gelegenheid om ‘Lopend en ferlicht ’t Bildt út te gaan’.

Nadat de deelnemers de stempelkaart in de adembenemende monumentale Groate Kerk hebben ontvangen, maakt om 19.00 uur het afzetlint plaats voor de startende wandelaars. De 12 kilometer lange voetreis loopt vanuit St.- Jabik via Ouwe-Dyk naar Ouwe-Syl. De wandeltocht begint in westelijke richting. Het betonpad, welke naar Westhoek lijdt, is machtig mooi gemarkeerd door een langgerekt lint sfeervolle fakkels en vuurkorven. Met een pittige bries uit het westen, is het eerste deel de grootste uitdaging. Gelukkig zijn de weergoden de Bilkerts goedgezind. De wandeltocht gaat precies tussen de buien door, regenkleding kan onaangeroerd in de rugzak blijven.

Vanaf Westhoek genieten de wandelaars – die vanuit alle windstreken komen – met een lekker windje in de rug, vooral van fraai verlichte boerderijen. Zelfs voor ongetrainde deelnemers is het een makkie. Het is genieten in optima forma, lekker keuvelend over koetjes en kalfjes, met hier en daar momenten om even bij stil te staan. Op deze autoloze zaterdagavond, is de Ouwe-Dyk het domein van de wandelaars. Achter een lichtgordijn ontwaakt de kerstman. Vanachter een opengeslagen deur absorberen voorbijgangers de sound van opzwepende muzikale klanken van saxofoon en drum. Even genieten, om vervolgens verder te wandelen over de langst bewoonde straat van Nederland. Tussen de warmte van de vuurtonnen door, springen de fraai verlichte objecten in het oog. Met de maan schijnend tussen de verlichte boomtakken door, levert dit magische beelden op.

De wandeling gaat door, vanuit de verte worden de lopers als magneten aangezogen door swingend Nij Altoenea. De wandelsnelheid wordt ongemerkt opgevoerd. De noten van dweilorkest ‘De wadlopers’ klinken niet alleen als muziek in de oren, het geeft na de eerste stempelpost energie voor deel twee van de tocht der Bildtse tochten.

Hier en daar hangt een Bildtse vlag (wel of niet demonstratief) aan de muur, de vlag die de laatste maanden gretig aftrek vindt. In het licht van de nacht doemen vele Bildtse lichtpuntjes op, waarvan ‘Zeldenrust’ op Ouwe-Syl een erg opvallende verschijning is. Een sprookjesachtig kleurenpallet waar menig loper – met de eindbestemming in het vizier – ademloos van geniet. Camera’s, maar vooral mobieltjes leggen een en ander vast, zoals dit de gehele reis gaat.

Zoals de tocht in St.Jabik met een verlichtingssliert is gestart, is ook het laatste stukje over de Ds. Schuilingstraat op Ouwe-Syl een aaneenschakeling van sfeerlicht. Voldaan proeven de deelnemers onder de muzikale klanken van CMV Excelsior en even later in De Aerden Plaats of Café Het Graauwe Paard de smaak van het pittoreske Ouwe-Syl. ‘De jongens van Jan de Wit’ laten in de propvolle grote zaal van het café oude muziekstijlen herleven. Een prachtige afsluiting van een historische Bildtse wandeltocht, waarin afscheid van ’t Bildt wordt genomen.
Nou ja… . ‘Je kinne ’t etiket ferândere, maar de inhoud blyft altyd ’t selde’.

Na het finish-stempel te hebben ontvangen, krijgen de deelnemers als beloning een led lichtje in de vorm van een sleutelhanger. Ook al gaat het licht voor gemeente Het Bildt per 1 januari 2018 spreekwoordelijk uit, met dit licht ‘Blyft ’t Bildt foor altyd bestaan’. Stichting Lucht Licht Land 2000 gaat in het jaar dat Leeuwarden de titel Culturele hoofdstad draagt, tussen kerst en oud en nieuw op herhaling. Met de grote Lucht Licht Land route wordt de streek ‘t tBildt opnieuw in de schijnwerpers gezet. Voor auto’s en wellicht ook voor vrachtauto’s met gehandicapten.

Bertus Dijkstra